Szájsebészet

Időpontfoglalás

Szájsebészet

Sebészi beavatkozás nemcsak menthetetlen fogak kezelésénél szükséges. Bizonyos esetekben a fog megtartását, tömés vagy fogpótlás elkészülését segítheti egy szájsebészeti beavatkozás.

Amennyiben hiányzó fog pótlására kerül sor, a legmodernebb eljárás az implantátum behelyezése.. Az implantátum képes a hiányzó fog egészét pótolni, ráadásul a csontmennyiség fenntartását is segíti, mindezt egészséges fog beáldozása nélkül.

Szóló foghiány pótlása

Azokban az esetekben, mikor egyetlen hiányzó fog pótlására van szükség, a fogbeültetés tökéletes megoldást jelenthet. Az implantátum segítségével a szomszédos fogak lecsiszolása nélkül tudjuk a hiányzó fogat pótolni, ezáltal megőrizhetjük azok épségét.

Több hiányzó fog pótlása

Számos, egymás melletti fog elvesztése esetén lehetőség nyílik, hogy több implantátum behelyezésével rögzített fogpótlást készítsünk. Korábban ez csak a szomszédos fogak lecsiszolásával, azaz híd készítésével, illetve részleges kivehető pótlással volt kivitelezhető. A kivehető fogpótlások lényegesen több helyet foglalnak el a szájban, ezért használatuk jóval kényelmetlenebb lehet.

Az implantátumok segítségével a legtöbb esetben lehetőséget tudunk teremteni rögzített fogpótlás készítésére, akár teljesen fogatlan száj esetében is, függetlenül attól, hogy sorközi vagy sorégi hiányról van szó.

Hogyan zajlik az implantáció?

  • előzetes állapotfelmérést és tervezés
  • a szükséges számú implantátumot, egy kisebb műtét során beültetjük a csontba
  • többszörös foghiány esetén nem feltétlen szükséges minden elvesztett fog helyére implantátumot ültetni, ahhoz hogy pótlás készülhessen rá
  • gyógyulási idő leteltével,ami 3-4 hónap, behelyezzük, az un. ínyformázó csavarokat, hogy kialakulhasson az implantátum körüli lágyrészek kívánt formája
  • az ínyformázás körülbelül 2 hétig tart
  • lenyomatot veszünk a megfelelő implantátum fejrésszel
  • a fogtechnikai laboratóriumban elkészítik a teljesen élethű fogpótlást

Milyen részei vannak a fogászati implantátumnak?

  • maga az implantátum, amit a foggyökér helyettesítésére helyezünk a csontba
  • implantátum fej, amely az implantátumra rögzítve a felépítményt tartja
  • felépítmény azaz „maga a fog”, korona

Az implantátum anyagát tekintve kétféle szövetbarát anyagból készülhet: titánból és cirkóniumból.

Mitől függ az implantáció sikeressége?

A sikeres implantáció kifejezésről, csak és kizárólag a hosszútávú eredményesség esetén beszélhetünk. Az implantáció sikeressége egyrészt a tervezéstől és a tapasztalattal rendelkező szakembertől függ. Másrészt a páciens együttműködésétől, a megfelelő szájhigiénia fenntartásával, illetve a kontrollvizsgálatokon való részvételtől függ.